10 ruokaa, jotka tekevät hyvää suolistollesi

Suoliston terveys ei ole yksiselitteinen tai yksinkertainen aihe. Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole juurikaan tietoa ruoanasulatuskanavan tärkeydestä kokonaisvaltaiseen terveyteen. Hyvä uutinen on se, että me opimme koko ajan lisää tavoista, joilla voimme lisätä suoliston terveyttä.

Meillä jokaisella on ainutlaatuinen bakteerikanta, joka asuu sisällämme sekä ihon pinnalla. Puhutaan kehon mikrobitasapainosta.

Kehon mikrobitasapaino koostuu miljardeista bakteereista ja se on tärkeässä roolissa monessa terveyteemme liittyvässä asiassa. Uuden tutkimuksen mukaan meidän bakteerikantamme vaikuttaa laajasti erilaisiin terveydentiloihin kuten ylipaino, Crohnin tauti, paksusuolentulehdus, masennus, ahdistuneisuus, astma ja allergiat.

Mikrobitasapainomme tila myös määrittelee kykymme sulattaa ruokaa ja imeä ravinteita ruoasta, jota syömme. Koska suoliston kunto voi vaikuttaa niin laajalti terveyteemme, on oikein, että se saa enemmän huomiota myös tieteellisissä tutkimuksissa ja suuren yleisön keskuudessa.

Huonon suoliston kunnon oireita voi olla vaikea huomata. Meillä jokaisella on ainutlaatuinen bakteerikanta ruoansulatuskanavassamme ja siitä syystä voi olla vaikeaa ennustaa mitkä ruoat parantavat juuri sinun suolistoasi. Alla on lista ruoista, joiden on todettu auttavan ruoansulatuskanavaa. Mutta kuten yleensä, sinun tulee löytää ne ruoat, jotka sopivat juuri sinulle.

 

ChocolateHero-850x400

 Kuva: mindbodygreen.com
 
  1. Kefiiri

Fermentoidut ruoat ovat täynnä terveellisiä, eläviä bakteereja, jotka parantavat mikrobitasapainoamme. Kefiiri, fermentoitu ja matalahiilihappoinen maitojuoma, voi auttaa suoliston terveyttä lisäämällä hyviä bakteereja ja sekä B12- ja K-vitamiineja. Jos sinun on vaikea sulattaa maidon laktoosia, voit mahdollisesti silti juoda kefiiriä.

 

  1. Hapankaali

Toisesta fermentoidusta ruoasta, hapankaalista, löytyy paljon ruoansulatuskanavan terveyttä edistäviä probiootteja. Syö vain tuoretta hapankaalia (löytyy kylmäkaapista), ei säilöttyä. Säilötty hapankaali on pastöroitua ja prosessi tappaa monia hyödyllisiä bakteereja.

 

  1. Kimchi (myös gimchi tai kimchee)

Tämä perinteinen korealainen vahvasti maustettu ja fermentoitu ruokalaji saattaa myös parantaa suolistosi terveyttä. Se sisältää terveellisiä bakteereja ja viimeaikainen tutkimus on löytänyt lupaavan yhteyden Kimchin sisältämän bakteerin ja parantuneen vastustuskyvyn välillä.

 

  1. Kombutsa

Amerikkalaiset ovat löytäneet ruokavalioonsa kombutsan, fermentoidun musta teen. Juomassa on hyödyllisiä probiootteja sekä mustan teen hyviä antioksidantteja.

 

  1. Appelsiini

Appelsiinin veteen liukenevat kuidut fermentoituvat suolistossamme ja yksi sivutuotteista on voihappo eli butaanihappo. Se on parasta polttoainetta soluille, jotka ovat ruoansulatuskanavassamme ja sen vuoksi auttavat pitämään yllä tervettä suolistoa. Muista syödä appelsiini kokonaan, sillä suurinosa kuidusta on valkoisessa kalvossa, joka on hedelmälihan ympärillä.

 

  1. Maa-artisokka

Maa-artisokka sisältää paljon inuliinia, vaikeasti sulavaa kuitua, joka ruokkii suoliston bakteerikantaamme. Kuten appelsiinien kuitu, inuliini fermentoituu paksusuolessa ja voihappoa syntyy sivutuotteena. Voihapolla on todettu olevan tulehdusta poistava vaikutus.

 

  1. Voi

Voi on luonnollinen voihapon lähde ruokavaliossamme (verrattuna siihen, joka syntyy sivutuotteena suolistossamme). Parasta on voi, jossa on käytetty maitoa lehmistä, jotka ovat syöneet vain ruohoa.

 

  1. Valkosipuli

Valkosipuli voi toimia prebioottina tai hyödyllisen suolistobakteerin lähteenä. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien kannattaa kuitenkin välttää valkosipulia, koska se sisältää paljon fruktaania, hiilihydraattia, joka sulaa joidenkin suolistossa huonosti.

 

  1. Linssi

Linsseillä on parikin suoliston terveyttä edistävää ominaisuutta. Linsseissä on veteen liukenevia kuituja, jotka fermentoituvat paksusuolessamme. Linssit ovat myös oiva prebioottien lähde, jotka ovat hyväksi meidän suoliston bakteerikannallemme.

10. Tumma suklaa

Hyviä uutisia! Ruoansulatuskanavamme bakteerit voivat tehokkaasti fermentoida suklaata ja jopa tuottaa tulehdusta parantavia sivutuotteita. Nämä sivutuotteet hyödyttävät sekä suolistoa että sydäntä. Syö tummaa suklaata, jossa on vähintään 70% kaakaota.

Lähde: http://www.mindbodygreen.com/0-14963/10-foods-that-are-great-for-gut-health.html
 

 

Hyvinvoinnin.fi verkkokaupasta löydät Suomen laajimman valikoiman mm. luontaistuotteita, vitamiineja, luonnonkosmetiikkaa, luomutuotteita ja superfoodeja.  Koodilla ELATAYSILLA20 saat 20% alennuksen kaikista tuotteista!

1 alennuskoodi / henkilö. Koodi on voimassa 31.3.2018 asti.

Ostoksille pääset TÄSTÄ!

 

Yksi vastaus artikkeliin “10 ruokaa, jotka tekevät hyvää suolistollesi”

  1. Olen aina ollut voin ystävä, nyt voi on julistettu sitaatissa pannaan.Emme toki nykyisin tiedä tarkalleen kuinka voi valmistetaan,koska meillä on teollinen tuotanto.Kirnuvoi,lapsuudessa oli sitä oikeaa voita.Onhan toki kaupoissa kirnuvoita,mutta kuinka tuotettu?
    Tieto puuttuu.
    Onneksi oikea ruoka on tulossa takaisin pöytäämme.Voimme myöskin
    itse tehdä paljon oman terveytemme hyväksi.
    Kiitos vinkeistä.

    Tykkää

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.