Mitä täysillä eläminen tarkoittaa?

Niin, siinäpä hyvä kysymys. Varmasti niin monta vastausta kuin vastaajaakin. Jos mietit itseäsi, mitä se sinulle tarkoittaa? Miksi olet päättänyt tykätä perustamastani Elä täysillä Facebook -sivusta?

Kerron oman näkemykseni. Jokaisella ihmisellä on oma täysillä elämisen asteikkonsa, jonka mukaan elää. Asteikolle on jaoteltu erilaisia elämän asioita ja kokemuksia, jotka omasta mielestä tuntuvat hyvältä ja joita haluaa tehdä ja kokea mahdollisimman usein. Erot ovat kuitenkin suuria eri ihmisten kesken. Se, miksi erot ovat suuria johtuvat useimmiten koetuista elämän eri vaiheista. Yksinkertainen esimerkki voisi olla, että mikäli olet jossain elämäsi vaiheessa sairastunut vakavasti, mutta olet saanut itsesi jopa elämän ja kuoleman porteilta vielä takaisin terveeksi, voi olla, että elämän arvosikin ovat menneet samalla uusiksi. Siinä missä ennen sairastumistasi et tuntenut suurta nautintoa lähtiessäsi sadepäivänä metsään kävelemään, kaiken kokemasi jälkeen nautit siitä suunnattomasti ja tunnet eläväsi täysillä.

Ihminen, joka jatkuvasti elää tulevassa, haaveilee ja unelmoi jostain, jota välttämättä ei edes koskaan saa itselleen, ei pysty todennöisesti elämään täysillä, ainakaan tässä ja nyt. Täysillä elämisen ydin on siinä, että ymmärrät eläväsi tätä päivää. Menneet on menneitä, ne on syytä käsitellä ja käydä läpi, mutta jos jäät niihin jumiin, et saa mahdollisuutta elää täysillä. Sama pätee tulevaisuuden kanssa. On tervettä haaveilla ja unelmoida, mutta et voi elää jatkuvasti siellä missä et ole juuri nyt. Elämä lipuu ohi.

Elämäsi ei pysy tasapainossa, jos kiskot jatkuvasti kahta köyttä yhtä aikaa eri suuntiin. On himmattava otetta toisesta tai päästettävä kokonaan irti. Sen jälkeen helpottaa kun kiskominen loppuu. Pitää tehdä päätöksiä, toisinaan rohkeitakin – kerran täällä vaan eletään asenteella. Ei se ota jos ei annakaan. Kukaan ei tule sinua kotoa uuteen työpaikkaan hakemaan, eikä uuteen parisuhteeseen. Sinua ahdistaa ja stressaa niin pitkään kunnes päätät tehdä ratkaisuja ja päästää irti.

Jokainen ihminen kamppailee jatkuvasti omien ajastustensa ja tunteidensa kanssa. Niitä tulee ja menee solkenaan. Mitä olisi viisasta tehdä ja mitä ei. Kumpa nyt tekisin oikean päätöksen. Mikäli et saa tehtyä sitä oikeaa päätöstä, lähde kuitenkin siihen suuntaan jonne sydän sanoo, kuuntele itseäsi, havainnoi, kuulostele minne se haluaa. Se tietää kyllä mitä haluaa, mutta reitti sinne ei aina ole suora. Se vaatii mäkiä ja kivikoita, suota ja ryteikköä, mutta pääasia, että olet matkalla. Itse olen elämässäni noudattanut ohjetta, että tee juuri niin ja niitä asioita, joita haluat, äläkä stressaa itseäsi sillä, mitä muut siitä ajattelevat. Se on toiminut.

Älä milloinkaan vertaa omaa elämääsi muiden elämään, äläkä varsinkaan niihin kuviin ja päivityksiin, joita sosiaalinen media pursuaa. Niiden taakse kätkeytyy toisinaan heikkoa itsetuntoa ja sitä kautta oman egon epätoivoistakin pönkittämistä. Parempi siis, että keskityt vain oman elämäsi elämiseen ja jätät vertailut sikseen. Hyvän ja terveen itsetunnon omaavien ei tarvitse kuvata ja jakaa itsestään kuvia päivästä toiseen kuntosalin peilien kautta.

Olet ehkä huomannut, että olen jakanut Elä täysillä Facebook sivustolla ns. elämän viisauksia. Tuollaisia kuin tuossa alla. Miksikö?

Siksi, että haluan sinun elävän täysillä. Toivon, että nuo tekstit herättävät mahdollisimman monia. Herättävät ajattelemaan tätä omaa ainutkertaista elämää ja mitä kaikkea sen kanssa voi tehdä kun pysyy liikkeessä. Olen itse käynyt läpi raskaita vastoinkäymisiä elämässäsi. Vakavat terveys ongelmat, työpaikkojen menetykset, avioero…, kaikki ne ovat ihan aikuisten oikeesti muovanneet minusta aina uudenlaisen päivitetyn version itsestäni. Se millainen olin 10 vuotta sitten ja olen nyt, tunnen että siinä on valovuoden ero. Sinä aikana on tapahtunut muun muassa kaikki nuo edellä mainitut. Toisinaan olen kiitollinen niille, että ovat tapahtuneet. Tärkeintä on kuten jo aiemmin mainitsin, pääasia ettei jää menneeseen jumiin. Et pääse eteenpäin, jos menneen köysi kiskoo sinua voimalla taaksepäin. Siitä on päästettävä irti!

Ahdistus elämässä syntyy usein siitä, että ihminen on epätoivoisessa tilassa. Ei oikein tiedä minne mennä ja mitä tehdä. On mielen solmussa, joka pitäisi saada auki. Toisinaan tarvitaan ammattilaisen tukea, joka kannattaa ottaa häpeilemättä vastaan. Kun solmut alkavat löystyä, alkaa löytyä myös pikkuhiljaa hallinnan tunne elämään. Se on oikeastaan kaikista tärkein tunne. Tiedät minne olet menossa ja mitä varten. Et seilaa kuin kaarnavene aallokossa.

Päihteiden käyttö on yleistä niillä, jotka ovat menettäneet hallinnan tunteen elämäänsä. Se on tuskallinen tila. Se syntyy usein avioeron tai työpaikan menettämisen jälkeen. On yllättäen joutunut luopumaan tutusta ja turvallisesta. Kun se tapahtuu, tippuu kuin tyhjän päälle, etenkin jos se on tapahtunut täysin yllättäen, ilman ennakko varoituksia. Se saa aikaan häpeää. Miksi minulle kävi näin? Sitä alkaa helposti syyttelemään itseään. Vaipuu alakuloon. Seuraa ahdistusta ja masennusta. Siinä vaiheessa pitäisi kellojen soida. Jos ei itsellä, niin läheisillä. Jos ei ole läheisiä, on suuri vaara ajautua päihteiden vietäväksi.

Tilanne voi olla myös päinvastainen. On hyvä työpaikka, omakotitalo, kesämökki, citymaasturi, vaimo ja vielä lapsiakin, mutta ei tunnu hyvältä, pahimmassa tapauksessa ei tunnu miltään. Olet varmasti kuullut sanonnan, raha ei tee onnelliseksi tai raha ei tuo onnea. Sitä on vaikea uskoa varsinkaan silloin jos itse joutuu laskemaan euroja ja senttejä kaupassa käydessään. Suuri summa rahaa voi joksikin aikaa tuoda mielihyvää elämään. Mikäli kuitenkin edellä mainitun esimerkin tavoin siitä huolimatta seilaa kuin kaarnalaiva aallokossa, tilanne on sama. Alakulo, ahdistus, masennus. Olet varmasti lukenut maailmantähdistä, jotka ovat kylpeneet rahassa, mutta kaikkien yllätykseksi riistäneet itseltään hengen.

Elät siis missä tahansa elämän tilanteessa, muista että olet päätynyt siihen omien valintojesi kautta. Ja eteenpäin pääset omien valintojesi kautta. Se millaista elämäsi on juuri nyt tätä lukiessasi, on seurausta siitä mitä olet tehnyt elämäsi eteen. Mikäli vain haaveilet ja unelmoit, mutta et päätä alkaa viemään niitä toteen, joudut haaveilemaan lopun elämääsi. Älä varsinkaan tässä tilanteessa vertaa itseäsi muihin. Jos joku muu on syntynyt kultalusikka suussa ja päässyt vähemmällä, anna sen olla niin. Postaa sosiaaliseen mediaan vaikkapa kuva lenkkipolulta ja ole mielessäsi kiitollinen, että voit hölkätä tai kävellä siellä. Poimia kenties polun varrelta mustikoita huomisaamun puuroon tai smoothieen. Se on sitä täysillä elämistä.

Se mitä täysillä eläminen tarkoittaa meille kullekin, on täysin henkilökohtainen asia. Ydin on siinä, että tuntee elävänsä täysillä, ilman alakuloa, ahdistusta tai masennusta. Muista kuitenkin, että on normaalia tuntea mitä tahansa tuntemuksia. Kun tunteita tulee, tiedosta ne ja annan niiden sitten mennä. Se on elämää.

Toivotan sinulle täysillä elämisen iloa elämääsi!

Janne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: