Tulehduskipulääkkeet vs limakalvot

Kuva: Jarno Juuti/IL

On varmasti vaikeaa löytää ihmistä, joka ei joskus elämässään olisi käyttänyt tulehduskipulääkkeitä. Ne ovat tehokkaita vähentämään kipua ja tulehdusta. Pitkäaikaisessa käytössä nämä lääkkeet voivat kuitenkin aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, erityisesti vaurioittamalla mahalaukun limakalvoa. Mikäli sinulla on suolistosairaus, on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta näiden lääkkeiden kanssa.

Miten tulehduskipulääkkeet vaurioittavat mahalaukun limakalvoa

Tulehduskipulääkkeet, kuten aspiriini, ibuprofeeni ja naprokseeni, ovat ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID). Ne toimivat estämällä prostaglandiinien tuotantoa, jotka ovat tulehdusprosessin välittäjiä. Prostaglandiinit ovat kuitenkin myös tärkeitä suojamekanismeja, jotka auttavat ylläpitämään mahalaukun limakalvon terveyttä. Mahalaukun suojaavan limakerroksen (joka suojaa mm. mahahappoa ja entsyymejä vastaan) tuotanto on riippuvainen prostaglandiineista.

Kun tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien tuotantoa, ne vähentävät mahalaukun limakalvon suojaavaa vaikutusta koska se ohenee. Tämä altistaa mahalaukun limakalvon vaurioitumiselle, mikä voi johtaa mahahaavan, mahalaukun tulehduksen ja muiden mahalaukun ongelmien kehittymiseen.

Tulehduskipulääkkeet päihittävät siis limakalvot mennen tullen, jos limakalvoille ei anneta mahdollisuutta puolustautua. Jos sinun on välttämätöntä käyttää pitkäaikaisesti tulehduskipulääkkeitä, huolehdi myös limakalvojen kunnosta.

Anna limalvoille mahdollisuus

Sinkkikarnosiini ja glutamiini suojaavat tehokkaasti mahalaukun limakalvoa. Sinkkikarnosiini on yhdistelmä sinkkiä ja karnosiinia, joka on aminohappo. Tämä yhdistelmä on osoittautunut tehokkaaksi suojaamaan mahalaukun limakalvoa tulehduskipulääkkeiden aiheuttamilta vaurioilta. Sinkkikarnosiini suojaa mahalaukun limakalvoa estämällä vapaiden happiradikaalien tuotantoa ja säätelemällä tulehdusprosessia. Huomaa, että nyt puhutaan täysin eri asiasta, kuin erillisistä sinkistä ja karnosiinista.

L-glutamiini on aminohappo, joka on tärkeä rakennusosa monille kehon kudoksille. Se on myös tärkeä energialähde suoliston pintakerroksen soluille, joka näin suolistoa uusiutumaan ja pitämään suolenseinämät terveinä. Yhdistettynä sinkkikarnosiini ja L-glutamiini ovat erittäin tehokkaita suojaamaan mahalaukun limakalvoa tulehduskipulääkkeiden aiheuttamilta vaurioilta. Ne toimivat yhdessä vahvistamalla limakalvon suojakerrosta ja lisäämällä sen uusiutumiskykyä. Ne vähentävät tulehdusprosessia ja estävät vapaiden happiradikaalien tuotantoa, joka voi vahingoittaa limakalvoa.

Mitä tutkimukset sanovat

Useat tutkimukset ovat osoittaneet sinkkikarnosiinin ja L-glutamiinin tehokkuuden suojata mahalaukun limakalvoa tulehduskipulääkkeiden aiheuttamilta vaurioilta. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että sinkkikarnosiinin käyttö yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa vähensi merkittävästi mahalaukun limakalvon vaurioitumista verrattuna pelkkään tulehduskipulääkkeiden käyttöön.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että L-glutamiinin käyttö torjui huomattavasti Diklofenaakin (tulehduskipulääke) aiheuttamaa suolen vuototaipumusta ja bakteerien liikakasvua.

Alkuperäinen Rezcue sinkkikarnosiini + glutamiini

Olet saattanut törmätä Suomessa kivijalka myymälöissä myöskin Rezcue tuotteeseen. Nyt ei kuitenkaan puhuta siitä tuotteesta, vaan alkuperäisestä Rezcue tuotteesta, joka sisältää tämän erittäin ainutlaatuisen sinkkikarnosiini yhdistelmän, joka on yksi ja sama molekyyli. Sen ovat kehittäneet japanilaiset 1980-luvulla. Tavoitteena oli tehdä tuote, joka tehoaisi vatsahaavaan, mutta olisi luonnollisempi. Sinkkikarnosiinia suojaa 8 eri patenttia ja se on erittäin hyvin tieteellisesti tutkittu. Alkuperäinen Rezcue sisältää myös L-glutamiinia.

Mieluiten liian aikaisin kuin liian myöhään

Olen itse elävä esimerkki siitä, että tämä toteamus pitää paikkaansa ja se kannattaa ottaa todesta. Terveyttä on mukavampi hoitaa kuin sairautta. Miksi en ja olisinpa… Jossittelut eivät sitten enää auta kun on myöhäistä. Siksi vilpittömästi haluan kertoa avoimesti ja olla avuksi, jotta ei sinulle kävisi samalla tavalla. Kun ihminen jotain menettää, vasta sen jälkeen lamppu syttyy. Niin se vain on. Huolehdi siis vatsan ja suoliston kunnosta, niin paljon kuin vain mahdollista. Käytä lääkkeitä mitä lääkäri määrää. Myös tulehduskipulääkkeitä. Tee silti oma osuutesi kokonaisvaltaisen hyvinvointisi eteen.

Lähteet:

Sinkkikarnosiini.com terveysblogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: