Gluteeniton ruokavalio – vältä nämä 5 virhettä

Yhä useamman ihmisen ruokavalio on gluteeniton. Syitä on useita: keliakia, autoimmuunit sairaudet tai vain halu syödä paremmin. Gluteenittomuudella voi olla suuri vaikutus terveyteesi, mutta vain, jos teet sen oikein.

Jos et ole poistanut gluteenia 100%:sti ruokavaliostasi, et saa siitä täyttä etua. Varsinkin, jos sinulla on autoimmuunisairaus, saatat saada edelleen oireita jopa aivan pienistä määristä gluteenia.

Seuraavassa on 5 suurinta virhettä, joita ihmiset tekevät siirtyessään gluteenittomaan ruokavalioon sekä ohjeita virheiden välttämiseksi:

  1. Et opettele mitkä muut ruoat sisältävät gluteenia vehnän lisäksi

Tämä on kriittinen ensiaskel, kun aloitat gluteenitonta ruokavaliota. Varmaankin tiedät, että gluteeni on vehnän sisältämä varastoproteiini, mutta sitä löytyy myös rukiista ja ohrasta. Kaurassa voi olla myös gluteenia, sillä se puidaan samoilla työvälineillä, kuin muutkin viljat.

Kun aloitat gluteenittoman ruokavalion, varmasti huomaat heti, että sinun pitää jättää ruokavaliosta pois vehnästä tehdyt ruoat, kuten leipä ja pasta. Mutta tiesitkö, että gluteenia on myös soijakastikkeessa ja lakritsissa? Opettele tunnetut ja ei-niin-tunnetut gluteenin lähteet ja lue pakkausselosteet tarkasti.

SoySauceOnWoodenMat-1.jpg,-SoySauceOnWoodenMat-850x400-1

  1. Käytät paljon gluteenittomia valmisruokia

Gluteenittomissa valmisruoissa on paljon valinnan varaa nykyään, joka tekee siirtymän gluteenittomaan ruokavalioon helpommaksi. Valitettavasti näissä valmisruoissa ei ole niin paljon ravinteita, kuin vastaavissa gluteenia sisältävissä versioissa. Leivät, voileipäkeksit, keksit ja muut prosessoidut ruoat sisältävät suuria määriä tärkkelystä ja sokeria, jotka nostavat verensokeriasi ja pitävät yllä tulehduksia. Näissä prosessoiduissa ruoissa ei myöskään ole paljoa ravinteita.

Nämä ruoat eivät välttämättä ole edes 100%:n gluteenittomia; niissä voi olla maksimissaan 20ppm gluteenia. Tällä pienellä määrällä ei yleensä ole merkitystä,  mutta jos syöt paljon tällaisia ruokia joka päivä, saatat saada sen verran gluteenia, että ruokavaliosi ei olekaan enää täysin gluteeniton.

  1. Et keskity korkealaatuisiin gluteenittomiin ruokiin

Monet henkilöt siirtyvät gluteenittomaan ruokavalioon jonkin tietyn terveyssyyn vuoksi. Sen sijaan, että vaihtaisit gluteenia sisältävät prosessoidut ruoat gluteenittomiin keskity tuotteisiin, jotka ovat luonnollisesti gluteenittomia, kuten liha, kananmuna, kala, vihannekset, hedelmät, pähkinät ja siemenet.

Nämä ruoat auttavat vähentämään tulehdusta (toisin kuin korkeatärkkelyksiset gluteenittomat ruoat, jotka lisäävät tulehdusta) ja täysin gluteenittoman ruokavalion kanssa niillä on suuri vaikutus yleisesti hyvinvointiisi. Jos olet voinut huonosti jo jonkin aikaa, kehossasi saattaa olla hivenaineiden puutostila. Syö siis paljon terveellisiä, luonnollisesti gluteenittomia ruokia, jotta hivenainevarastosi palaa ennalleen.

  1. Unohdat hygieniatuotteet, kosmetiikan, vitamiinit ja lisäravinteet

Tämä ei välttämättä ole itsestäänselvyys ihmisille, jotka eivät ole tottuneet ruokarajoitteisiin, mutta nämä ovat yleinen gluteenin lähde. Vaikka et syökään hygieniatuotteita ja kosmetiikkaa, niissä olevat ainesosat imeytyvät silti elimistöösi. Ole erityisen tarkkana silmä- ja huulituotteiden kanssa, sillä ne saattavat joskus sisältää E-vitamiinia, joka on johdettu vehnänalkioista.

Tarkista pakkausselosteet käyttämistäsi vitamiineista ja lisäravinteista. Huomioi myös kaikki lääkkeet, joita mahdollisesti käytät. Gluteenia voi olla melkein kaikessa, joten tarkista pakkausselosteet aina.

  1. Et ota huomioon ristikontaminaatiota

Moni ei tiedä, kuinka pieni annos gluteenia voi jo aiheuttaa reaktion. Gluteenittomat ruoat, jotka tehdään samalla tuotantolinjalla tai valmistetaan samassa keittiössä kuin gluteenia sisältävät ruoat voivat ns. ristisaastua (ristikontaminaatio) gluteenin kanssa. Jopa 50ppm gluteenia – noin 1/100 pala leipää – voi olla tarpeeksi aiheuttamaan reaktion keliaakikolla. Jotta ruoka on varmasti gluteenitonta, on se säilytettävä ja valmistettava erillään muista ruoista.

Kun aloitat gluteenitonta ruokavaliota, tarvitset tuoreet mausteet, joissa ei ole murusia, uuden leivänpaahtimen (jos syöt leipää), uuden leikkuualustan ja todella puhtaan keittotason. Käytä tiettyä leikkuualustaa, keittotasoa ja -välineitä vain gluteenittomien ruokien valmistuksessa. Kun syöt ravintolassa, kysy gluteenittomista ruoista ja muista tarkistaa myös mausteiden ja kastikkeiden gluteenittomuus.

Ottamalla huomioon yllä olevat asiat gluteenittomassa ruokavaliossa, olet jo pitkällä. Onnea päätöksesi johdosta! Tulet pitämään uudesta olostasi!

Lähde: http://www.mindbodygreen.com/0-14182/dont-make-these-5-mistakes-if-youre-going-gluten-free.html

 

Yksi vastaus artikkeliin “Gluteeniton ruokavalio – vältä nämä 5 virhettä”

  1. KIITOS !!! oli tosi hienosti ja selkeästi kirjoitettu ja todella hyödyllistä kiitos kovasti

    Tykkää

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.