Miten olla todella tuottelias ja silti jaksaa hymyillä?

Mary Jakschin (Goodlife ZEN goodlifezen.com) blogikirjoitus Leo Babautan blogissa

Haluatko olla tuotteliaampi tai tehokkaampi? Ehkä haluat, mutta olen varma, ettet halua olla stressaantunut, uupunut tai onneton – kuten monista supertehokkaista ihmisistä tuntuu. Hyviä uutisia:

Voit olla todella tehokas – ja silti nuuhkia freesioita, nautiskella Pinot Noir -viiniä tai nauttia pitkästä ja rennosta halauksesta.

Muutama viikko sitten Leo Babauta sanoi minulle ”Mary – olet yksi tehokkaimmista ihmisistä, jonka tiedän. Silti jaksat hymyillä ja näytät niin rentoutuneelta. Miten teet sen?”

Olen lukenut kirjoja ja artikkeleja tehokkuudesta ja suurin osa niistä kehottaa tekemään asiat toisin. Kuten heräämään joka aamu klo 4 tai juomaan 8 litraa vettä joka päivä tai pitämään muistikirjaa tyynyn alla. Pahoittelut – en tee mitään noista asioista.

Korkea tuotteliaisuus ei ole tekemistä, vaan olemista.

Jos haluat olla todella tuottelias – ja silti nauttia elämästäsi – sinun pitää kiinnittää huomiota siihen miten elät ja miten käytät mieltäsi. Alla viisi suosittelemaani asiaa:

  1. Tee rauha sisällesi

Useimmat ihmiset elävät jatkuvassa sisäisessä konfliktissa ja kärsivät negatiivisten asioiden ristitulesta, jotka sabotoivat tuotteliaisuuden.

Kuvittele, että olet ajanut autollasi ojaan. Ryhmä ihmisiä kerääntyy paikalle, sitovat köyden autoosi ja alkavat vetää autoa pois ojasta. Valitettavasti he kaikki eivät vedä köysiä samaan suuntaan. Jotkut yrittävät vetää autoa tielle, kun taas toiset yrittävät vetää autoa syvemmälle ojaan. Tietenkään avusta ei ole mitään hyötyä.

Se on aivan sama asia, kun olet itse ns. välitilassa tai päättämätön jonkin asian suhteen: kaikki on vaikeaa, mitään ei oikeastaan tapahdu ja se on todella turhauttavaa. Mutta mitä jos mielesi, kehosi ja sielusi olisivat kaikki ojennuksessa?

Kun energiamme on järjestyksessä, pääsemme flow-tilaan.

Kun meillä on sisäinen rauha ja upottaudumme käsillä olevaan tehtävään – ilman, että negatiiviset ajatukset sabotoivat tuotteliaisuuttamme – toiminnasta tulee vaivatonta. Saamme aikaan paljon enemmän lyhyessä ajassa. Ja saamme siitä myös suuremman nautinnon.

Vihje: Käytä venyvää ranneketta. Aina, kun huomaat ajattelevasi negatiivisia asioita, siirrä ranneke toiseen käteen. Tämä auttaa sinua luomaan ja pitämään yllä sisäistä rauhaa.

  1. Mene äärirajoille. Säännöllisesti.

Suurin osa ihmisistä käyttävät vain osaa kapasiteetistaan säästääkseen energiaansa. Esimerkiksi, me mielellämme lepäämme, kun tunnemme itsemme väsyneiksi piristyäksemme. Väärä liike! Mitä enemmän energiaa käytät, sitä enemmän energiaa sinulla on.

Väsymys voi olla merkki monista asioista. Jos olet terve, se saattaa tarkoittaa, että olet kyllästynyt tai turhautunut, kärsit liikunnan puutteesta tai tarvitset lisää happea. Tai ehkä sinulla ei ole sisäistä rauhaa ja heikentää energiaasi. On tärkeää mennä äärirajoille säännöllisesti. Lähde juoksemaan, uimaan, harjoittelemaan taistelulajeja tai johonkin muuhun aktiviteettiin – on monia tapoja harjoitella voimakkaasti.

Vihje: Jos tunnet itsesi uupuneeksi tai veltoksi, lähde reippaalle kävelylle, jotta saat kiihdytettyä energiaasi ja palautettua hyvän mielen.

Suurin osa ihmisistä ei ole tehokkaita, koska he eivät toimi asioiden eteen. Heillä on unelmia ja jopa suunnitelmia – mutta he eivät tee mitään asioille. Kielteiset ajatukset voivat olla syynä tähän. Voi olla, että sinulla on epäilyksiä omista kyvyistäsi tai kuuntelet ihmisiä, jotka epäilevät sinun kykyjäsi.

Vihje: Mieti mitä haluaisit saavuttaa ja kysy itseltäsi: ”Mikä on pienin askel unelmani suuntaan, jonka voin ottaa juuri nyt?”. Sen jälkeen ota se pieni askel. Nyt.

  1. Tee asioita, joita rakastat.

Mieti miten käytät aikasi. Nautitko työstäsi vai tuntuuko se raatamiselta? Olet muuttanut elämääni ja intohimostani on tullut työtäni: opetan Zen -oppilaitani ja yhdessä Leon kanssa mentoroimme bloggaajia A-list Blogger Clubissa.

Muutama päivä sitten puolisoni David koputti puutarhassamme pienen mökin oveen, jossa työskentelen: ”Mary,” hän sanoi, ”tajuatko, että kello on kymmenen illalla – ja sinä työskentelet edelleen?”

”En minä työskentele!” vastasin.

Nautin olostani!”

Kyllä, kun työn ja huvin raja hämärtyy, saatat itseasiassa työskennellä enemmän – mutta se tuntuu kivalta.

Vihje: Tee jotain unelmasi eteen – vaikka vain 10 minuuttia päivässä.

  1. Rakasta asioita, joita teet.

Me emme voi aina tehdä asioita joita rakastamme. Mutta me olemme vapaita rakastamaan mitä teemme. Zen -perspektiivistä katsottuna aina löytyy tapa muuttaa jopa se kaikkein tylsin tehtävä nautinnolliseksi aktiviteetiksi mindfulnessin avulla. Kun kiinnitämme hellästi huomiomme tähän hetkeen – päästämällä irti kaikista ajatuksista ja harkinnasta – jopa kaikista arkipäiväisimmistäkin tehtävistä tulee nautinnollisia. Mindfulness ei tarkoita itsensä tarkkailua, vaan täysillä hetkessä elämistä, hetki hetkeltä.

Vihje: Jotta voisit tulla tietoiseksi, aisti kyseistä hetkeä. Mitä ääniä kuulet? Miten jalkasit osuvat maahan? Miltä ihosi tuntuu?

Lopuksi avainkysymys, joka sinun pitää kysyä…

Jos haluat olla tuottelias ja silti nauttia elämästäsi, on olemassa avainkysymys, johon sinun pitää vastata: miksi olla tuottelias?

Tarkoitan, että mikset vain makoilisi sohvalla, söisit perunalastuja ja katsoisit uusintoja televisiosta? Se voisi olla ihan ok. Mutta entäpä se pitkulainen laatikko, johon me kaikki joskus päädymme?

Muistutan itseäni joka aamu, että elämä on lyhyt ja minun elämäni saattaa olla ohi iltaan mennessä. Se antaa minulle halun nauttia joka hetkestä. Se myös lisää tekemistä, koska haluan jättää jälkeni tähän maailmaan. Haluatko sinä?

Jos haluat, niin tietoinen tuotteliaisuus auttaa sinua luomaan elämän, josta saat sekä nautintoa, että tuotteliaisuutta. Saavutat enemmän ja silti hymy pysyy kasvoillasi. Se hymy ei ainoastaan valaise sinun elämääsi, mutta myös niiden, jotka elävät ympärilläsi.

Sinun ei tarvitse olla supersankari. Yksinkertaisesti vain tee rauha sisällesi ja elä jokainen hetki täysillä. Siinä kaikki.

Mary Jaksch on Zen Master ja bloggaaja. Löydät lisää hänen artikkelejaan Goodlife Zen -nettisivulta.

 

One Comment on “Miten olla todella tuottelias ja silti jaksaa hymyillä?

  1. Ja viimeinen kohta: Älä lue kirjallisuutta jossa opetetaan olemaan tehokas stressaamatta

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: