Palauttava vai pahentava kesäloma

Ansaitut kesälomat ovat käynnissä tai jo pikku hiljaa kääntymässä kohti loppuaan. Onko loma ollut mitään muuta kuin pelkkää suorittamista ja on mukava päästä taas töihin huilaamaan. No, eihän sen tietenkään pitäisi niin mennä. Täysillä eläminen ei tarkoita sitä, että pitäisi tukka putkella saada käytyä mahdollisimman monessa huvipuistossa, kylpylässä, laivaristeilyllä ja jokaisen kaverin mökillä. Kortisoli tasot katossa. Pahimmassa tapauksessa sitä tekee arkena ylipitkiä työpäiviä ja loma on sitten jatkumoa sille, vaikka tarkoitus kaiketi olisi palauttaa kehoa mahdollisimman stressittömään tilaan. Useimmiten lapsilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää pysyä kesäloman tukka putkella menossa mukana. Elämässä ylipäätään kaiken lähtökohtana on tasapaino ja elämän hallinta. Tasapainoisessa kehossa on mukava olla. Jatkuvassa univajeisessa olevassa kehossa ei niinkään. Sellainen pitkään jatkuneena sairastuttaa myös ennen pitkää.

Lapsilla on hyvä muisti ja vaistot. Lapsuuden kesälomien muistot säilyvät mielessä aikuisikään saakka. Takapenkillä ollaan yllättävän hyvin hereillä ja sieltä käsin luetaan myös etupenkin tunnelmaa. Etupenkin kireä tunnelma välittyy ennen pitkää myös takapenkille. Mitä herkempi lapsi, sitä voimakkaammat tuntemukset. Kuvittele joskus itsesi takapenkille kun tilanne etupenkillä on riistäytymässä käsistä. Ehkä sinulla on ollutkin vastaavanlaisia kokemuksia lapsuudessasi. Tunsit itsesi avuttomaksi, ehkä työnsit sormet korviisi ja yritit katsella ikkunasta ulos ja miettiä jotain aivan muuta. Mietit onkohan luokkakavereilla samanlaista. Ehkä sinulla on myös muistoja lapsuuden mökkireissuilta. Vanhemmat käyttivät runsaasti alkoholia, riitelivät ja pahimmassa tapauksessa jopa sammuivat kesken päivän. Sinua tuskin huomattiin. Tai jos huomattiin, se oli vain huomautus pitää silmällä pikku siskoa tai veljeä.

Suunnitellaan kesäloma yhdessä, myös lasten ehdoilla. Mahdollistetaan lapsille mukava ikimuistoinen kesäloma, josta he myös ilomielin kertovat koulussa kavereille. Ikimuistoisen kesäloman ei suinkaan tarvitse maksaa maltaita. Rikas mielikuvitus päihittää monet valmismatkat.

Itse en juuri suunnittelee kesälomaani sen suuremmin. Se oli tänä kesänä itseasiassa enemmän kuin hyvä juttu, sillä suolistosairauteni paheni useamman vuoden jälkeen. Epäilen, että pitkään jatkunut helleputki ja sitä kautta huonosti nukutut yöt vaikuttivat asiaan. Siihen päälle vielä samaan aikaan iski poskiontelon tulehdus ja antibiottikuuri. Kuten arvata saattaa se kuuri ei helli suolistoa. Onneksi minulla on omat konstini saada suolisto takaisin raiteilleen. Tällä hetkellä ollaan jälleen tukevasti raiteilla. Usko tai älä, niin nautinto on jo pelkästään olla, ei tarvita mitään suorittamista. Tarvitaan vain mökin terassilla istumista, järvi maisemaa ihaillen. Lapset nauttivat silmin nähden järvessä pulikoimisesta, aivan kuten minäkin pienenä. Mentiin tässä ja nyt fiiliksellä.

Aika monet meistä, kuten minäkin opimme näitä asioita sen kuuluisan kantapään kautta. Tärkein asia itselleni on ollut oppia kuuntelemaan omaa kehoani. Vetämään ennakoiden käsijarrua päälle. Aiemmin ei ollut koko käsijarrua. Mentiin päätä pahkaa niin pitkälle kunnes rytisi. Silloin oltiinkin jo pahasti ylivirittyneitä ja ahdistuksen pauloissa. Pahimpina aikoina paniikkihäiriökin otti valtaa. Näin myöhemmin kun ymmärtää mistä kaikki johtui, niin osaa kuunnella ja olla hereillä.

Toisinaan suuret suunnitelmat ja odotukset vaikkapa kesälomalle kuormittavat. Jos kaikki eivät suju kuten käsikirjoituksessa lukee, niin auta armias. Se mitä on lapsille luvattu, sen on syytä pitää. Pidetään toisistamme huolta ja otetaan huomioon toinen toisemme.

Hyvävointisia elokuun päiviä just sulle ja toivottavasti lomasi on ollut palauttava!

Janne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: