Kalanmaksaöljy – tuttu terveyspommi lapsuudesta

Varmasti niin sinulle kuin minullekin kalanmaksaöljy on tuttu tuote etenkin lapsuuden ajoilta. Muistot tosin saattavat olla varsin epämiellyttäjiä. Eihän se kovin makoisalle maistunut, mutta mausta viis onhan se aikamoinen terveyspommi. Kalaöljykapseleiden sijaan kannattaisi – ainakin välillä suosia kalanmaksaöljyä. Kalanmaksaöljy on erinomainen luonnonlääke, joka sisältää luonnon D3- ja A-vitamiineja sekä myös E-vitamiinia, joita taas kalaöljyssä ei ole. E-vitamiini on tärkeä vitamiini, sillä se edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Kalanmaksaöljyn tulee olla nestemäistä, jotta voi olla varma sen tuoreudesta ja laadusta.

Kalanmaksaöljyllä on useita terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sen on todettu nostavan HDL-kolesterolia ja alentavan triglyseridejä, sekä estävän verisuoniplakkien syntymistä. Kalanmaksaöljy estää diabetestä ja laskee verenpainetta. Se ehkäisee myös sydäntautia, nivelkipuja, nivelrikkoa ja matala-asteista tulehdusta. Matala-asteinen tulehdus on keskeinen syy moniin sairauksiin. Tälläisiä sairauksia ovat mm. sydämen vajaatoiminta, eteisvärinä, verisuonten kalkkeumat, syöpä, kuten lymfoomat, eturauhasen, munasarjojen, haima-, paksusuoli ja keuhkosyöpä, nivelsairaudet, autoimmuunisairaukset, metabolinen syndrooma ja tyypin 2 diabetes. Itselläni on suolistosairaus ja se on hyvä esimerkki matala-asteisen tulehduksen suorasta vaikutuksesta. Kalanmaksaöljy parantaa myös suoliston haavaumia ja siitä syystä se on enemmän kuin suositeltavaa meikäläisille. Öljy estää lisäksi vielä korvatulehduksia, allergioita ja astmaa, suojaa munuaisia, ylläpitää luuston terveyttä ja estää osteoporoosia.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä vuonna 2006 julkaistussa tutkimuksessa käy ilmi, että kalarasvat tehoavat veren rasva-arvoihin paljon paremmin kuin kolesterolilääkkeenä käytetty atorvastatiini. Öljyn DHA- ja EPA-rasvat auttavat masennukseen ja ahdistukseen ja vähentävät riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin. Samassa lehdessä julkaistiin vuonna 2009 norjalaistutkimus, jonka kohderyhmänä oli 68000 naista. Tutkimuksessa todettin, että ne jotka käyttivät kalanmaksaöljyä ja muita lisäravinteita säännöllisesti, pärjäsivät oleellisesti paremmin syöpähoidoista ja heidän kuolleisuutensa sairauteen oli vähäisempää verrattuna niihin, jotka eivät käyttäneet mitään lisäravinteita.

Kalanmaksaöljy ja omega-3 mainitaan usein samassa yhteydessä, mutta mikä näiden kahden ero oikeastaan on? Lyhyesti sanottuna, omega-3 on yhteisnimitys ryhmälle monityydyttämättömiä rasvahappoja. Kalanmaksaöljy, kuten nimi jo kertookin, on kalanmaksatuote, jota saadaan turskan maksasta ja joka sisältää paljon omega-3-rasvahappoja. Omega-3-rasvahapon alfalinoleenihappomuotoa (ALA) löytyy useista kasvilähteistä. Sen sijaan pitkäketjuisia eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA), saadaan ainoastaan rasvaisista kaloista ja mikrolevistä.

Rasvahappo DHA:ta esiintyy useissa solukalvoissa. Yksittäisissä elimissä sitä esiintyy enemmän kuin toisissa. Elimistömme pystyy muodostamaan EPA- ja DHA-rasvahappoja alfalinoleenihaposta, eli kasvi-omega-3:sta, mutta tämä prosessi ei ole kovin tehokas ja ainoastaan 3% ALA:sta muuntuu EPA:ksi ja 0-9% DHA:ksi. Rasvahappojen pitoisuudet kasvavat mitä korkeammalle ravintoketjussa noustaan. Pienet kalat syövät mikrolevää, suuremmat kalat syövät pienempiä kaloja ja niin edelleen. Ihmisille tärkeimpiä omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat suuremmat rasvaiset kalat, kuten lohi, silli, makrilli ja turskan maksasta saatava kalanmaksaöljy.

Omega-3-rasvahappojen saanti ruokavalion ja ravintolisän muodossa on tärkeää, jotta elimistölle välttämättömiä pitkäketjuisia rasvahappoja saadaan riittävästi. Syy, miksi omega-3-rasvahapot mainitaan yhdessä kalanmaksaöljyn kanssa, on yksinkertainen. Kalanmaksaöljy on yksi parhaimmista omega-3-rasvahappojen lähteistä. Tämä ei tarkoita, että muut omega-3-rasvahappojen lähteet olisivat laadultaan huonompia kuin kalanmaksaöljy, vaan kalanmaksaöljyn omega-3-pitoisuudet ovat paljon korkeampia kuin muiden lähteiden pitoisuudet. Suuri teelusikallinen Möller Kalanmaksaöljyä (5ml) sisältää yhteensä 1,2 grammaa omega-3-rasvahappoja, joista DHA:ta 0,6 grammaa ja EPA-rasvahappoa 0,4 grammaa.

Itse otan päivittäin Möllerin kalanmaksaöljyä 10 ml annoksen, joka on noin ruokalusikallinen. Tuo annos pitää sisällään omega-3-rasvahappoja 2400 mg, D3-vitamiinia 20mcg, A-vitamiinia 500 mcg ja E-vitamiinia 20mg.

Jos haluat kokeilla vaikkapa Möllerin tai Lysin kalanmaksaöljyä, saat -15% alennuksen tilauksesi loppusummasta Hyvinvoinnin -verkkokaupassa alennuskoodilla ELATAYSILLA15.

 

Lähteet: Antti Heikkilä, Möller, TriTolonen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: