Ketogeeninen ruokavalio

 

Ketogeeninen ruokavalio on noussut viime aikoina superkuumaksi aiheeksi myös täällä Suomessa, eikä syyttä. Näkyvimmin esillä aiheen tiimoilta on ollut varmasti Antti Heikkilä. Heikkilä on pysynyt tukevasti pystyssä, vaikka myllytys on ollut ajoittain hirmuista. Heikkilä on työskennellyt lääkärinä ja paras palaute sekä myös todisteet ketogeenisen ruokavalion toimivuudesta on tullut Heikkilän potilailta. Diabetesta vuosikausia sairastaneet ovat saaneet itsensä huippuvireeseen ja laboratoriomittaukset puhuvat puolestaan.

Mietipä tätä. Diabetesliitto suosittelee jopa 6 palaa leipää päivässä diabeetikoille. Leivissä kuten myös kaikissa leivonnaisissa käytetään paljon eri kemikaaleja. Yksi niistä on propionaatti, joka ehkäisee hometta. Sen ansiosta leipä tai pulla voivat säilyä jopa kuukausia homehtumatta. Nyt Harvardin yliopisto on julkaissut tutkimuksen, että juuri tuo propionaatti sekoittaa ihmisen aineen-vaihdunnan aiheuttaen insuliinin liikaeritystä ja insuliiniresistenssiä, mikä johtaa diabetekseen. Eli ruuan lisäaineet ovat keskeinen syy nykyiseen lihavuus- ja diabetesepidemiaan. Ja lisäaineita on kaikkialla. Kun menet ruokakauppaan, vastassa on valtava lisäaineiden valtakunta. Olli Posti onneksi ymmärsi kirjoittaa selviytysmisoppaan ruokakaupoissa selviytymiseen.

Tuli mainittua leipä. Tuo suomalaisten aamu- ja iltapala kaveri. Niin hyvää kuin se onkin, niin pahaa se saa pitkässä juoksussa aikaiseksi. Oletko kärsinyt iät ja ajat turvotuksista ja ilmavaivoista? Entä korkeasta verensokerista? Väsymyksestä? Vetämättömästä olosta? Mielialan vaihteluita tai mieli täysin maassa? Kuvauksia voisi jatkaa loputtomiin. Viimeinen kysymys on, että oletko täyttänyt aamusta iltaan itsesi hiilihydraateilla? Olet kenties kohtuudella liikkunut, mutta syönyt mitä sattuu? Ei toimi, ei kertakaikkiaan toimi. Kuvainnollisesti voisi sanoa, että kun tuttaat auton pakoputkeen tennispallon, sama tapahtuu kehollesi, kun tuttaat sen täyteen hiilareita. Yskii aikansa ja sitten sammuu kokonaan. Jotta kone saadaan uudelleen hyrräämään, on poistettava syyllinen, pallo ja valtaosa hiilareista.

Aikoinaan tehtiin painonpudottajat -ohjelmia. Ne toimivat kalorirajoitus- ja runsaan liikunnan periaatteella. Miten kävi? Eihän sellaista kukaan jaksa loputtomiin. Elimistölle valtavaa rasitusta minimi kaloreilla. Tulokset olivat hetkellisiä, ja paino palasi entiseen. Tarvitaan elämäntapamuutos ja se lähtee huipulta eli pääkopasta siis mielestä. Useat yrittävät saada sen aikaiseksi ominpäin, mutta useimmiten homma tyssää tiedon ja motivaation puutteeseen. Lisäksi yksi yleisimmistä motivaation puutteen syistä on ympäristön muuttumattomuus. Vaikka mielessä tapahtuisi, ympärillä ei tapahdu mitään. Samat naamat, mielipiteet ja asenteet seuraavat päivästä toiseen. Ympäristön on muututtava mielen mukana. Yhteisöllisyys on se juttu. On hakeuduttava samanhenkisten seuraan, se vaan on niin, eikä siitä päästä yli eikä ympäri. Mikään ei motivoi niin paljoa kuin samoilla reppuun pakatuilla eväillä eteenpäin pyrkivät ihmiset ympärillä.

Lisäksi tarvitaan tietoa. Ei riitä, että mennään eteenpäin, kuten Juti asian ilmaisee, vaan on lisäksi tiedettävä mitä ja miten tehdään. On antauduttava uusille asioille, uudelle informaatiolle. On sisäistettävä asioita, on pureskeltava ne itselle sopiviksi paloiksi. Ähkyn kanssa käy samoin kuin autolle tennispallo pakoputkessa. Millainen siis on ketogeeninen ruokavalio ja kuinka se toimii.

 

 

Ketogeeninen ruokavalio

Ketogeeninen ruokavalio on hyvin vähähiilihydraattinen ruokavalio, jonka avulla pääset ketoosiin. Ketoosi on lääketieteen mukaan täysin luontainen ja turvallinen aineenvaihdunnan tila, jossa käytämme rasvaa energianlähteenä. Sinusta tulee siis kirjaimellisesti rasvanpolttokone. Ketoosilla on lukuisia todistettuja hyötyjä terveyteemme, hyvinvointiimme ja suorituskykyymme.

Kuinka ketogeeninen ruokavalio toimii

Kun ketogeenistä ruokavaliota noudatetaan useita viikkoja, solujen toiminta muuttuu. Tähän muutokseen kuuluu mm. solujen energiansaannin muuttuminen sekä nukkuvien geenien herääminen. Nämä geenit pysyvät hiljaa, kun syödään tavanomaista länsimaalaista hiilihydraattipitoista ravintoa. Vähitellen keho säätää aineenvaihduntaansa toimimaan rasvalla ja ketoaineilla, tämä johtaa kaksinkertaiseen rasvanpolttovauhtiin verrattuna hiillihydraattia sisältävän ruokavalion aikaiseen rasvanpolttoon. Samalla glykolyysi, hiljainen tulehdus ja oksidatiivinen stressi vähenevät. Tämän seurauksena ketoadaptaatiolla on selkeitä hoitavia vaikutuksia, kliinisissä tutkimuksissa on havaittu metabolisen oireyhtymän ja 2 tyypin diabeteksen lievenevän. Oireiden lieventymistä on havaittu myös monissa muissa sairauksissa.

Ketogeeninen ruokavalio tukee hyvinvointia monipuolisesti

Ketoosilla on lukuisia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiimme. Moni kokee nopeasti ruokavalion aloitettuaan positiivisia muutoksia vointiin.

Rasvan poltto: Ketogeeninen ruokavalio on tehokas tapa polttaa rasvaa ja muokata kehonkoostumusta.

Energia: Monet kokevat enemmän ja tasaisempaa energiaa ketogeenisellä ruokavaliolla.

Mieliteot: Rasva pitää hiilihydraatteja paremmin nälkää loitolla ja vähentää naposteluhimoja. Jätettyään hiilihydraatit ruokavaliosta, monet kokevat parempaa unenlaatua.

Aineenvaihdunta: Rasva varmistaa tasaisen energianlähteen kehon kaikkiin toimintoihin, jolloin aineenvaihdunta pysyy käynnissä eikä hidastu.

Insuliinitasot: Ketoosissa verensokeritasot normalisoituvat, myös insuliinin eritys tasapainottuu ja lihas-ja rasvasolut ovat vastaanottavaisempia insuliinille.

Aivotoiminta: Ketoaineet ovat vaihtoehtoinen ja tehokkaampi polttoaineenlähde aivotoiminnalle. ketogeeninen ruokavalio tarjoaa monia neurologisia hyötyjä.

2-tyypin diabetes: Ketogeeninen ruokavalio on omiaan tasapainottamaan ja jopa peruuttamaan tämän sairauden.

Hormonitoiminta: Ketogeenisestä ruokavaliosta voi olla apua kortisolitasojen tasapainottamiseen ja tätä kautta avittaa myös tasaista ja tehokasta hormonitoimintaa.

Mieliala: Kun hormonitoiminta ketogeenisen ruokavalion myötä paranee, monet kokevat positiivisia muutoksia myös omaan mielialaan.

Sydänterveys: Insuliinitasojen tasapainottaminen on tärkeässä roolissa. Kun tulehdus vähenee ja paino normalisoituu kolesterolitasot paranevat.

Suorituskyky: Kun keho on käynyt läpi sopeutumis-eli adaptaatio prosessin, niin fyysinen suorituskyky palautuu usein entistä parempana ja tehokkaampana.

 

 

 

Kuinka ketogeeninen ruokavalio koostetaan

Ketogeenisessä ruokavaliossa rajoitetaan hiilihydraatteja, jotta ketoaineiden tuotanto kehossa lähtisi käyntiin. Siedettyjen hiilihydraattien ja proteiinin määrä vaihtelee yksilöiden välillä noin 30 – 60 gramman välillä, riippuen insuliiniresistenssistä. Proteiinin määrä vaihtelee 0,6 – 1,2 gramma / painokilo. On monta tapaa koostaa tasapainoinen ketogeeninen ruokavalio syöden puhdasta, aitoa ruokaa. Jotta ruoka olisi maistuvaa, terveellistä, toimivaa ja kestävää, on hiilihydraattirajoituksen lisäksi kiinnitettävä huomiota ruoan laatuun.

Tuumasta toimeen

Todennäköisesti nyt olet tietoähkyn ja ehkä hämmennyksenkin vallassa. Mitä ihmettä tässä nyt sitten syödään jos puurot, pullat ja pastat pitää jättää minimiin? Tässä kohtaa monille iskee motivaation puute ja koko hetkellinen inspiroituminen elämäntapamuutoksesta tyssää siihen. Pitäisi alkaa viemään hommaa eteenpäin, mutta kuinka tarkkaan ottaen? Nyt tullaan siihen tärkeimpään. Hakeudutaan sellaiseen paikkaan tai seuraan, jossa on tieto ja taito ja vielä näyttöjä siitä, että homma toimii! Monet siis kokevat haastavaksi aloittaa yksin ketoruokavalion ja varsinkin pysyä sen parissa pidempään. Tämän takia on olemassa erinomainen “avaimet käteen” ratkaisu, joka auttaa onnistumaan ruokavalion parissa!

Miten paljon muuten olisit valmis maksamaan siitä, että aivan kaikki tieto ketogeenisestä ruokavaliosta ja siitä tärkeimmästä, sen onnistuneesta aloittamisesta annettaisiin sinulle kuin Manulle illallinen ja se olisi sinulla käytössäsi pysyvästi. Ei vaan vuoden, vaan pysyvästi! Miten olisi samaan kauppaan kymmeniä kymmeniä ketoruokavalio reseptejä, lisäravinneopas, viikon kotitreeniohjelma ja oli puhetta yhteisöllisyydestä, miten olisi yli 5000 samanhenkisen ihmisen tukiryhmä, jossa voit kysyä, jakaa, iloita ja inspiroitua heidän kanssaan. Parhaimmassa tapauksessa ystävystyä ikiajoiksi. Miten olisi viikoittaiset LIVE Q & A kyselytunnit hyvinvointivalmentajan ja Personal trainerin kanssa. Tuntuuko siltä, että motivaatio voisi sittenkin löytyä? Nyt jo yli 6000 suomalaista on löytänyt motivaation ja tulokset puhuvat puolestaan! Jos laitetaan vielä sellainen ehto, että mikäli parin viikon jälkeen, et olekaan innostunut, niin saat rahasi takaisin?

Tässä on nyt tarjolla sellainen mahdollisuus ketoruokavalion takuulla onnistuneeseen aloittamiseen kera elämäntapamuutoksen, että oksat pois. Tämä valmennus tekee sinusta rasvanpolttokoneen. Luit oikein ja usko pois. Eikä edes tarvitse lähteä kotoa minnekään, paitsi välillä kauppaan, mutta sielläkin tiedät täsmälleen mitä ostat. Ei tarvitse säntäillä sokkona sinne tänne. Tästä valtavasta etukäteistyöstä sinua varten saamme kiittää Anni ja Fredu Sirviötä, sinun tulevia valmentajiasi.

Toivotan sinulle erinomaista matkaa elämäntapamuutos matkallesi! Valmennuksen löydät TÄÄLTÄ!

 

Keto Kickstart on valmennusseikkailu aidon ravinnon ja ketogeenisen elämäntavan maailmaan. Valmennus tapahtuu netissä, lähimarketissasi ja kotikeittiössäsi!

 

 

%d bloggers like this: